Träning och hälsa

Håll dig fräsch när du tränar

6 november, 2020

När du tränar får hela din kropp jobba och det innebär att hjärtat pumpar och lungorna går igång ordentligt. Blodcirkulationen far vilt genom alla delar och ju mer du tar i desto hårdare arbetar musklerna. Flåset ökar också rejält, vilket får din kroppstemperatur att stiga allteftersom. För att reglera värmen börjar nu svettningen och efter ett extra intensivt pass är du förmodligen både högröd och genomblöt! Och det är alldeles underbart!

Efter ett bra träningspass är de flesta människor ganska trötta men samtidigt infinner sig en härlig känsla av välbehag och en ny energi laddar alla batterier. Medan du och din kropp mår toppen både in- och utvärtes innebär det dock att din hud tar en hel del stryk. När du springer eller åker skidor utsätts den för väder och vind och om du simmar kan vattnet i simbassängen verka uttorkande. Dagliga duschar är ganska påfrestande och därför är det viktigt att du kompenserar med bra tvålar och hudvårdsprodukter från Cetaphil som passar särskilt väl för hud som är torr eller känslig.

Kläder som andas

Ett annat bra sätt att skydda huden på är att bära kläder i sköna material som är väl ventilerade. Det är alltid smart att klä sig i flera lager, och dina plagg ska helst ha avdunstande effekt där tyget inte drar åt sig fukt under träningspasset. Välj också passande storlekar då det dels underlättar träningen, dels sliter mindre på huden. Att springa i en för tight topp stänger bara in din hud och gör den extra irriterad när du svettas och ett par för bylsiga träningsbyxor hindrar dig att röra dig fritt.

Skaffa en bra rutin

Både din träning och din hygien funkar bäst om du skaffar dig bra rutiner. Regelbundenhet är A och O och även om du inte behöver träna varje dag är det viktigt att det inte går för långt mellan varven. De flesta träningsexperter rekommenderar träning varannan dag och att du håller dig aktiv mellan passen, exempelvis med promenader eller yoga. Träning ger dig både livslängd och livskvalitet och om du kombinerar det med en näringsrik kost har du ett vinnande koncept.

Även din hud mår bra av rutiner och det innebär att du rengör den dagligen och att du smörjer in den efteråt. När du duschar eller tvättar ansiktet förlorar huden sina naturliga fetter, vilket gör den extra utsatt för irritationer och inflammationer. Kompensera med en härlig, fräsch hudkräm och en kroppslotion och njut av ditt friska yttre och inre.