Träning och hälsa

Hitta rätt träningsform för dig

24 maj, 2017

Många skulle kanske säga att det viktigaste när man tränar är hur intensivt man tränar, hur många kalorier man bränner eller hur fort man springer, men det finns en sak som är betydligt viktigare än alla de sakerna kombinerade, och det är att träningen faktiskt blir av överhuvudtaget. Den vanligaste anledningen till att träningsregimer fallerar är nämligen att man helt enkelt inte kommer iväg till gymmet eller löpspåret, på grund av bristande motivation. Det absolut viktigaste när man ska börja träna är därför inte vilken träningsform som man går ner mest i vikt av, eller bygger mest muskler av, utan att hitta en träningsform som man tycker är rolig. Det kommer i alla lägen att bli den mest effektiva träningsformen, eftersom träningen faktiskt blir av.

Det kan dock vara lättare sagt än gjort att hitta en träningsform man tycker är rolig. Ett bra första steg är att fundera över hur man är som person. Om man är självständig och tycker om att ha full kontroll, passar det till exempel sannolikt bättre att man tränar på egen hand, snarare än i grupp. Om man däremot vill ha någon som styr upp ens träning, och känner att man behöver motivation från en ledare, kan gruppträning på gym vara en bra idé, alternativt att träna med en PT.

För vissa är det dock inte tillräckligt att träna bara för träningens skull – de behöver något mer som ligger bakom springandet, hoppandet och lyftandet än bara målet att gå ner i vikt eller bli starkare. Om man känner så, och också letar efter en gemenskap på fritiden, är en lagsport sannolikt den bästa träningsformen. När man tränar med ett lag är det inte bara ens egna, personliga mål man arbetar mot när man tränar, utan också lagets gemensamma prestation på tävlingar. Föredrar man att träna mer självständigt kan en individuell idrott passa bättre – poängen är att om man har en tävling och ett tävlingsresultat att sträva efter, känner sig de flesta mer motiverade att träna. Det finns många idrotter man kan ägna sig åt även som vuxen nybörjare, genom till exempel korpidrotten. Många idrottsklubbar, bland annat inom konståkning, bedriver också särskild vuxenverksamhet just för de som är nybörjare i vuxen ålder.

Om man skulle vilja göra något roligt tillsammans med de nya vänner man oundvikligen kommer att lära känna om man börjar med en lagsport eller tränar i en förening, kan man ta en paus från träningen med en mer lågintensiv aktivitet, till exempel bowling eller biljard. Om du vill ha tips på bra ställen att spela biljard i Stockholm ska du gå in på biljardstockholm.se. Kanske fastnar du för biljard så mycket att det blir ytterligare en aktivitet att regelbundet lägga till ditt träningsschema?

I slutänden finns det inget definitivt sätt att avgöra vilken träningsform som passar bäst för en själv, annat än att prova sig fram. När man hittar rätt kommer det att vara värt den tid och energi man lagt ner på att leta, eftersom man kommer att ha glädje av ett roligt sätt att träna livet ut.