Träning och hälsa

Må bättre i vinter med träning.

13 oktober, 2019

Nu börjar vintern krypa sig på allt snabbare och dagarna blir bara kortare och kortare. Något som är ganska vanligt för svenskar är att i samband med att kyla och mörker, så är det många som drabbas av vinterdepression. Detta är en form av depression som får den drabbade att känna sig ledsen och orkeslös under en längre tid. Detta brukar speciellt drabba oss som bor långt norr ut på jordklotet då vi inte har tillgång till solens strålar lika länge under vintern och lider därför ofta av D-vitaminbrist. Resultatet blir att vi slukas på energi och inte har lust att göra någonting annat än sitta hemma.

Något som forskning tyder på är att träning har en stor inverkan på depression då din kropp utsöndrar en massa viktiga dopaminer när du tränar, vilket får dig att känna dig gladare och få mer energi. Du ska alltså träna för att minska ångest och depression nu i vinter.

Det viktigaste är att du rör på dig och om det endast handlar om att ta en promenad några gånger i veckan eller till hårda gympass, det är helt upp till dig. Hittar du ett träningsätt som passar dig så är det högre chans att det kommer att bli en långvarig aktivitet. För att minimera dina chanser till att må dåligt så kan det även vara smart att ta någon form av D-vitamin tillskott så att du är säker på att du inte ligger i riskzonen. För mer information om detta kan du kontakta din doktor för att få en professionell bedömning om du behöver någon form av tillskott för att må bättre.

Skulle du må riktigt dåligt nu i vinter och snöa in dig i en riktigt djup depression, då är det självklart sket viktigt att söka hjälp. Under vinterhalvåret så går vi svenskar ut allt mindre och all tid hemma kan leda till att man kanske tar till någon form av drog eller alkohol för att dämpa sina symptom. Detta är inte det smartaste att göra då det kan leda till en riktigt dålig vana med alkohol eller droger för att du ska kunna känna dig normal. Som du kan förstå så blir detta en ond spiral och det slutar lätt med att det spårar ur och du är tillslut beroende av substansen för att klara dig igenom vardagen. Skulle det gå så långt, då finns det verksamheter som https://www.ljungsjoberg.se/ där du kan söka hjälp för ditt beroende. Det är viktigt att du pratar med någon närstående om ditt missbruk och ni kan sedan gemensamt ta och kontakta professionell hjälp som kan guida dig ur ditt missbruk så att du kan leva ett normalt liv igen. Var inte rädd för att söka hjälp.