Träning och hälsa

Rosacea och träning

11 februari, 2019

Om du har börjat få en rödaktig och kliande eller hettande hud i olika ansiktspartier är det möjligt att du har drabbats av rosacea, en relativt vanlig men samtidigt ganska okänd hudsjukdom. Likt så många andra hudproblem, som akne och psoriasis, upplever den drabbade ofta att det är någonting att skämmas för och många tycker att det är pinsamt att visa sig ute.

Som alltid är fallet med okunskap så kan den bara bekämpas med information och förståelse, och är man drabbad skall man aldrig behöva känna att man behöver gå och gömma sig. Nej, livet fortsätter precis som vanligt och det finns mycket hjälp att få mot rosacea, inklusive krämer, mediciner och laserbehandlingar. Viktigast av allt är dock att man själv förstår sig på tillståndet och vad som får det att blossa upp.

Hur får man rosacea

Till skillnad från andra hudsjukdomar så är

rosacea en medelålders-sjukdom som oftast inte drabbar patienten förrän efter trettioårsåldern. Visst finns det exempel på yngre som drabbats, men över lag så är det en sjukdom för äldre och då ett av dess symptom är finnar beskrivs den ibland som vuxenakne.

Rosacea är till stor del ärftlig och drabbar oftare kvinnor än män, men riktigt varför den bryter ut hos vissa individer vet man ännu inte. Däremot har man en hel del kunskap om

sjukdomens förlopp och behandling, liksom vilka faktorer som kan få den att blossa upp som till exempel solljus, alkohol och stress. Det finns en hel del

knep för att lindra rosacea, bland annat genom att använda specialutformade krämer och att dra in på alkohol och koffein, liksom att se över sina matvanor. Vet man vad som triggar sjukdomen kan man på egen hand lugna symptomen rejält, men det finns även mer drastiska behandlingar som laser och injektioner.

Är träning farligt?

Har man diagnosticerats med rosacea så kan man fortsätta träna helt som vanligt, men det är viktigt att anpassa träningen efter sitt tillstånd. Varje individ är unik, men i allmänhet brukar högintensitetsträning som aerobics, badminton och löpning göra symptomen tillfälligt starkare då man svettas mycket och blodcirkulationen ökar. Många upplever därför andra former av motion som yoga, promenader och simning som mer lämpliga.

Om man tycker om att vistas ute mycket så kan man avhjälpa rosacea genom att skydda sig mot solen. Det finns mycket bra solkrämer med bland annat zink som särskilt passar drabbade, och om man vill fortsätta jogga eller vandra ute är det en bra idé att ha på sig en skyddande hatt. Man kan med andra ord fortsätta med alla de träningsformer man tycker om, men om man upplever att huden hettar för mycket kan det kännas skönare att syssla med lugnare former. Träning är dock alltid nyttig, och huden mår för övrigt mycket bra av den!