Träning och hälsa

Förebyggande träning

31 december, 2018

Många av de sjukdomar som människan drabbas av kan avhjälpas eller åtminstone lindras tack vare olika sorters träning. Det är ett välkänt faktum att en god fysik kan förlänga både livets längd och kvalitet. Beroende på saker som ålder, vikt, livsstil och motivation kan man koncentrera sig på specifika former av motion som passar en bäst.

Men hur ska man veta vilken typ av träning som är mest lämplig och finns det några saker man bör tänka på eller undvika? Vi ska här ta en titt på några av de vanligaste hälsoproblemen och hur man kan underlätta livet genom träning om man ligger i riskzonen för några av dem.

Den allmänna hälsan

Alla människor bör motionera regelbundet för att vara i så god form som möjligt. Om man är osäker på hur frisk man egentligen är, eller om man planerar att börja träna hårdare, kan det vara en mycket god idé att göra en hälsokontroll på minutkliniken så att man vet att det bara är att köra på. Särskilt om träningen involverar hög puls är det viktigt att man kollar att hjärtat är starkt och att lungorna klarar full kapacitet.

Träningen bör alltid vara en kombination av styrka och kondition, och om man tar en frisk promenad tre gånger i veckan och lyfter vikter två gånger i veckan får man en bra genomkörning. Detta bör alltid göras på olika dagar och det är även viktigt att man vilar upp sig regelbundet. Med tiden kan man öka intensiteten och man kommer snart att glädjas åt resultat som bättre sömn, piggare humör och minskat midjemått.

Diabetes

Fetma kan leda till diabetes, vilket idag håller på att bli en av de stora folksjukdomarna. Förr i tiden trodde man att det var socker som gjorde en sjuk, varav man kallade sjukdomen för sockersjuka, men idag vet man att det finns en direkt koppling mellan övervikt och ett allmänt stillasittande liv och diabetes. Enligt

Diabetesförbundet kan regelbunden träning bli ett kraftfullt vapen mot sjukdomen, inte minst då den hjälper kroppen att hålla blodsockernivåerna så jämna som möjligt.

Artros

Artros är en knepig sjukdom då den ger smärta i lederna och därmed får människor att inte vilja anstränga dem alls, men faktum är att smärtan lindras avsevärt om man rör på sig. Nya rön tyder också på att vissa träningsformer kan

avhjälpa artros avsevärt, särskilt de som inte belastar lederna onödigt, som till exempel simning och stavgång. Att hålla en normal vikt är också avgörande, vilket motion hjälper till med avsevärt.

Demens och Depression

Idag vet man också att träning kan avhjälpa och bromsa mental ohälsa och demens och forskare rekommenderar att man motionerar aktivt minst tre gånger i veckan. Detta gäller alla åldrar och bland annat patienter med

Altzheimers uppmuntras att till exempel promenera och dansa så ofta de kan. Mediciner i all ära, men ju mer vi kan hålla oss friska på egen hand, desto bättre!