Träning och hälsa

Tandhälsa för hela kroppen

5 september, 2018

De flesta känner till att det är viktigt att borsta tänderna, använda tandtråd och att äta rätt för att behålla tänderna starka och friska. Men vad alla kanske inte vet är att dålig tandhygien inte bara kan orsaka problem med karies, tandsten och tandlossning utan att det faktiskt påverkar hela kroppen. Bakterier från infektioner i munnen, t.ex. i tandfickor, tros kunna vandra vidare i kroppen och orsaka hjärt- och kärlproblem. I ett inflammerat tandkött kan det finnas upp till 200 olika typer av bakterier. Om några av dessa sprids från infektionen i munnen ut i blodomloppet kan de fastna på blodkärlens väggar i andra delar av kroppen och bland annat orsaka åderförkalkning. Detta kan i sin tur orsaka hjärtinfarkt eller stroke.

Bra kost för tänder och kropp

För att ha friska tänder och därmed en frisk kropp är det viktigt att regelbundet gå och undersöka tänderna hos en tandläkare i bl.a. Stockholm som även kan hjälpa till att rengöra tänderna lite extra från plack och tandsten. Tandläkaren kan också ge råd kring vad och hur man bör äta för att hålla tänderna friska. Som tur är sammanfaller de råd som gäller för god tandhälsa med de generella hälsoråd kring kost som brukar rekommenderas. Några tips för kropp och tänder är:

  • Inte för mycket socker eller sura drycker

Produkter med mycket socker innehåller ofta många ”tomma kalorier” utan någon egentlig näring. Sockret underlättar kariesangrepp på tänderna. Drycker som läsk och juice innehåller mycket socker och fräter dessutom på tändernas emalj. Rekommendationen är att i så stor utsträckning som möjligt dricka osötade drycker, gärna vatten, till och mellan måltider. Har man druckit sura drycker bör man dessutom vänta minst en timme med att borsta tänderna. Detta beror på att emaljen mjukas upp av syran, och om man borstar en mjuk emalj kan man slita på tänderna så att de lättare angrips och blir missfärgade.

  • Var måttlig med alkohol

Även alkohol innehåller relativt stora mängder socker. Ett stort alkoholintag kan orsaka leverskador men även olika former av cancer, bl.a. munhåle-, lever- eller tarmcancer. Rött vin kan även ge missfärgningar på tänderna som är svåra att få bort.

  • Ät mycket fiber

Fiberrik kost är bra på många sätt. Den ger bra mättnad, vilket gör att man lättare håller vikten. Fiber underlättar matsmältningen och håller igång tarmarna. För tänderna gör tuggandet av fiber att salivproduktionen ökar, så att tänderna sköljs rena och eventuella syror neutraliseras.

  • Ät regelbundet

Tre huvudmåltider och max två mellanmål brukar vara tandläkarnas rekommendation för att tänderna ska få vila. Detta passar även kroppen. Äter man regelbundet är det lättare att hålla vikten. Blodsockret hålls på en jämn nivå, och man låter bli småätande som lätt kan bli många kalorier om man inte ser upp.