Träning och hälsa

Psykisk hälsa

10 maj, 2021

Psykisk hälsa är ett paraplybegrepp som innefattar psykiskt välbefinnande och psykisk ohälsa. God psykisk hälsa är en förutsättning för att du ska kunna ha ett fungerande vardagsliv, bra livskvalité och en sund balans i tillvaron. Att ha en positiv självbild och ett bra självförtroende är en högst bidragande faktor till en god psykisk hälsa. För att ha ett gott självförtroende och en bra självkänsla är det viktigt att ta hand om ditt yttre. Om du är nöjd med ditt yttre kommer din självkänsla att stärkas. Om du är missnöjd med något är det en bra idé att försöka göra något åt saken. Håret är viktigt för många och med åldern kan man exempelvis tappa håret, få tunt hår och få grått hår. Mot tunt hår och håravfall finns det hjälp att få. Vill du göra en hårtransplantation kan Nordic Hair Clinic hjälpa dig. Sen när håret är fixat kan du köpa några nya snygga klädesplagg som sitter perfekt. Att känna dig snygg gör mycket för måendet.

Prioritera sömn och träning

Dina vanor i vardagen påverkar också din psykiska hälsa. Fysiskt aktivitet är väldigt bra för den psykiska hälsan. Träning har positiva effekter som att du blir pigg och stark. Hjärnan påverkas också positivt på flera olika sätt. Du får bättre minne, bättre koncentrationsförmåga och kan uppleva att du blir mer nöjd med livet. Dessutom brukar sömnkvalitén bli bättre av träning. Att sova och vila tillräckligt är viktigt både för den psykiska och fysiska hälsan. Under tiden du sover reparerar kroppen sig och tar hand om intrycken du fått under dagen. Generellt behöver vuxna sova lite drygt sju timmar varje dygn för att det ska vara optimalt.

Hitta en bra balans i vardagslivet

Rutiner och planering kan också vara en hjälpande hand för att hitta en bra balans i vardagen och för att få tiden att räcka till. Att ha rutiner för måltider, träning, vardagssysslor och arbete kan underlätta oerhört mycket i ett pressat schema. För mycket stress och oro kan leda till psykisk ohälsa om det blir för långvarigt utan riktig återhämtning. Kosten är också en viktig del i ett bra mående. Det är bra att försöka ge kroppen bra mat som är näringsrik. För mycket processad mat, alkohol och socker kan ha stora negativa effekter på både den fysiska och psykiska hälsan.