Träning och hälsa

Varför tränar du?

11 juni, 2021

Frågan kanske låter lite konstig. Du kanske tänker att det bara är något du ska göra, och inget annat. Det är ju såklart bättre att träna än att inte träna i de flesta lägen. Men det kan också vara bra att utröna sina motiv, så att träningen läggs på rätt nivå och rätt sätt.

Träning behöver inte ta mycket tid

Träning för dig kanske endast är till för att hålla din hälsa i bra skick. Du kanske gillar att ta en löprunda på morgonen innan du går till ditt arbete, för att känna dig piggare och mer fokuserad. Kanske går du till gymmet ibland också för att stärka din kropp, din hållning och förebygga eventuella skador.

Det kan också vara så att du lägger för mycket tid på din träning. Låt mig förklara. Låt oss säga att du är en person som endast tränar för att må bra, och få mer energi och fokus i din vardag. Men du kanske lägger mer energi på det än vad du behöver för just detta syfte. Har du inget emot det så är det ju inget problem. Men om träningen endast är ett nödvändigt ont i din bok kan det vara skönt att inte lägga mer tid på det än nödvändigt. Löpning sägs endast behöva göras två till tre gånger i veckan, i en halvtimme per session, för att uppnå just de där fördelarna som det kan ge.

Allt hänger på ditt mål

I slutändan är det dina mål som styr. Har du som mål att bli extremt vältränad, för att det är tillfredsställande i sig, kan det ju såklart vara värt att lägga extra mycket tid på det. Eller kanske har du som mål att klara av en viss uppgift, exempelvis orka spela en hel fotbollsmatch utan att kräkas, kan ju träningen läggas upp efter det.