Träning och hälsa

Yoga

5 november, 2017

Yoga är en mycket gammal praktik som bytt skepnad flera gånger under historien. Helt olika typer av yoga existerar idag sida vid sida och även själva ordet kan ha olika innebörd beroende vem man frågar. Hur det började är det ingen som vet säkert idag men den ursprungliga yogan är starkt förknippad med hinduismen som är en religion som betonar aktivitet. Man gör saker för att utvecklas som människa. Vissa historiker hävdar att yogan i första hand var ett komplement till meditation. Vissa som mediterade gjorde det så många timmar i sträck att det behövde ett effektivt sätt att hålla igång kroppen mellan passen för att inte förtvina. Andra menar att yogan alltid gått djupare än så och att övningarna påverkar hur energier rör sig i kroppen och att det kan leda till ett slags andligt uppvaknande. I västvärlden är yoga idag att betrakta som en vanlig motionsform och subkultur som kan praktiseras såväl inom som utanför en religiös kontext.

Yoga passar alla

Att studera yoga kan innebära att man lär sig två eller tre avslappnande yogaövningar som är så enkla att vem som helst kan utföra dem. Yoga kan också bli en livsstil där man hela tiden går vidare och lär sig mer och mer avancerade ställningar och får en allt större behållning av praktiken. Yoga kan alltså vara både väldigt enkelt och något som hela tiden utvecklas i takt med att man själv blir bättre och bättre. Om man nu kan tala om att bli “bättre”, yoga kan sägas handla om att komma ifrån allt prestationstänkande. Det finns specifika yogaövningar för dig som vill uppnå något konkret, till exempel stärka en viss del av kroppen, bli av med värk i lederna eller få mer energi i vardagen. Man har alltså stora möjligheter att skräddarsy ett program just för en själv. Det är dock klokt att göra detta i samråd med en yogalärare. Gravida mammor, barn och professionella idrottare kan hitta stilar inom yogan som passar just dem och man kan välja själv hur man vill utöva sin yoga. Utomhus, inomhus, ensam eller tillsammans med andra.

Olika typer av yoga

Yoga omsätter mycket pengar idag och de senaste decennierna har det vuxit fram många varumärken inom yoga. Det handlar om stilar som skiljer sig från varandra och där man blir en del av en grupp utövare som gillar just det som den yogastilen står för. Det finns stilar som bygger på ett flöde av rörelser som nästan ser ut som en dans och andra yogatyper där man sitter, ligger eller står längre i varje position. Kundalini yoga handlar om energi och Iyengar yoga använder man olika hjälpmedel för att utvecklas snabbare. Den som läser skriften Patanjalis yoga sutras förstår snabbt att yoga förr i tiden handlade lika mycket om filosofi som om fysiska övningar. En yogaform som inte förändrats så mycket är Hatha yoga, lärare som säger sig syssla med det brukar inte vara så påverkade av trender utan hålla sig till ett klassiskt system. Med snygga sängskåp skapar du extra yta i sovrummet och utöva yoga med gott om plats även i en liten lägenhet. Det är alltså inte nödvändigt att praktisera med andra.